Paula Arvas & Voitto Ruohonen: Alussa oli murha

9789524953801_Arvas&Ruohonen_AlussaolimurhaKuka murhasi ja kenet? Yli 150-vuotisen historiansa aikana rikoskirjallisuus on koukuttanut yhä uusia salapoliiseja haastamaan älykkyytensä ja ratkaisemaan arvoituksen ennen etsivää. Viime vuosikymmeninä dekkarista on tullut merkittävä kaunokirjallinen ja kulttuurinen ilmiö, joka ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Alussa oli murha tutkii rikoskirjallisuuden kehityskulkuja alun salapoliisi- ja arvoitusromaaneista nykyajan eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. Mukana ovat tutut hahmot Sherlock Holmesista ja neiti Marplesta Harjunpäähän ja Harry Holeen. Nerokkaiden harrastelijasalapoliisien ja synkkien yksityisetsivien rinnalla rikoksia ratkaisevat niin kuolemansyyntutkijat, psykologit, toimittajat, hakkerit kuin ”tekniikan pojatkin”.

Teoksen punaisena lankana kulkee ajatus rikoskirjallisuuden jatkuvasta muutoksesta, kehityksestä ja sekoittumisesta omien alalajiensa kesken. Tämän päivän rikosromaanissa on samanaikaisesti tarjolla lukijan mielikuvitusta ja älyä kiihottavaa arvoituksellisuutta, poliisityön kuvausta, psykologisia elementtejä sekä suoraviivaista toimintaa parhaaseen trillerityyliin. Teos on jännittävää luettavaa kaikille dekkarin ystäville ja dekkarin historiasta kiinnostuneille.

Sisällys

Kirjoittajat

Paula Arvas (FT) ja dosentti, päätoimittaja Voitto Ruohonen (FT) ovat laaja-alaisia erityisesti suomalaisen rikoskirjallisuuden asiantuntijoita. Arvas on väitellyt Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista ja Ruohonen Joensuun yliopistossa Matti-Yrjänä Joensuun tuotannosta.

”Rikoskirjallisuudessa yksityisetsivän (private eye) hahmo jatkaa yksinäisten erämaasankarien jalanjäljissä. (…) Hän on kyyninen ja yksinäinen mies, hyvin usein naimaton omasta tahdostaan ja ulkopuolinen, joka pitää kiinni valitsemastaan asemasta.”

”Sumu on Wallander-romaaneissa aina läsnä: rikokset tapahtuvat sen keskellä, skoonelainen maisema on alati sumuinen, rikollisten takaa-ajo ja kiinniotto tapahtuvat sumussa – ja päähenkilö itse elää sumussa yrittäessään samanaikaisesti jäsentää sekä omaa elämäänsä että sitä rikosta, jota hän kulloinkin tutkii.”

”Vuosikymmenten aikana rikoskirjallisuuden teemat ovat muuttuneet, ja 2000-luvulla se tarttuu yhä useammin yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja pyrkii kertomaan lukijalle, miksi elämme sellaisessa maailmassa kuin elämme ja miten erilaiset poliittiset päätökset tai globalisaatio vaikuttavat ihmisten arkeen.”

Laita hyvä kiertämään: